Koptekst Glastastisch

Glas in lood: Het OverlayGlas systeem.

Hét alternatief voor traditioneel glas in lood is het OverlayGlas syteem. Het traditionele glas-in-lood is een gevestigde orde en heeft zijn bestaansrecht al meer dan bewezen. Het OverlayGlas systeem is nog jong. In andere landen en continenten bestaat het ondertussen al wel zo'n 30 jaar, maar een dergelijke tijdsduur kan natuurlijk niet in de schijn staan bij de tijd dat het traditionele glas-in-lood inmiddels al bestaat.

Lees meer

Het bewerken van acryl-plaat.

Er is al geruime tijd een aanhoudende vraag naar informatie voor het bewerking van het acryl-plaat. Glastastisch heeft nog wat standaardmaten in de Webshop, in de (bouwmarkt)handel acryl-plaat verkrijgbaar in allerlei maten. Acrylplaat kan natuurlijk ook bewerkt worden, voordat het wordt gebruikt voor het aanbrengen van de folie of een andere toepassing. Naar aanleiding van deze aanhoudende vraag heb ik besloten om er een special over te maken. Ik hoop van harte dat deze special tegemoetkomt aan de vraag naar info betreffende dit onderwerp.

Lees meer

Isolatieglas.

Inleiding;

Dubbel glas bestaat minimaal uit twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden, zodat een isolerende ruimte tussen de glasplaten ontstaat (spouw). Dubbel glas wordt toegepast in ramen van gebouwen voor een betere warmte- en/of geluidsisolatie.
 
Bij enkel glas zal de vochtige warme lucht binnenshuis aan het glas afkoelen en als de temperatuur daalt tot onder het dauwpunt zal condensatie op de ruit optreden. Het glas geleidt de warmte door naar buiten.
 
Bij dubbel glas wordt de ruit dubbel uitgevoerd met een laag lucht of een inert gas daartussen. Omdat lucht een hoge warmteweerstand heeft, wordt er minder warmte doorgegeven. De lucht in de tussenruimte - de spouw - moet zo droog mogelijk zijn, omdat anders condensatie zou optreden. Dit kan men merken aan een wazige schijn in de ruit of soms zelfs water beneden in de ruit.
 
Warmtetransport door de luchtlaag gebeurt door convectie (het circuleren van de lucht binnenin het dubbel glas) en straling. Door het gebruik van zwaardere (edel)gassen wordt de warmteoverdracht door convectie verminderd. Ook kan het glas drievoudig zijn uitgevoerd met twee luchtlagen (bij één dikke luchtlaag zou te veel circulatie van de lucht optreden).
  
De naam Thermopane wordt vaak gebruikt als synoniem voor isolerend dubbel glas. Het is echter een merknaam voor een speciaal type dubbel glas dat van 1948 tot 1993 geproduceerd werd door de firma Glaverbel. Het bestond uit twee glasbladen die aan elkaar gesoldeerd waren met een strip lood. Zo ontstond een luchtspouw van 6, 9, 12 of 15 mm breedte. De spouw tussen de glasbladen werd gevuld door er droge lucht in te blazen en in latere instantie door er een buisje met droogmiddel (moleculairzeef) in te solderen. Het product verdween van de markt omdat bij dit type dubbel glas géén HR-coating gebruikt kon worden. De fabrikant geeft op, dat er in de loop der jaren 30 miljoen m2 van dit glas geleverd is.
  
Tegenwoordig wordt dubbel glas gemaakt door tussen de glasbladen een holle metalen (aluminium) buis aan te brengen met een dubbele kitafdichting. De binnenste kitlaag is butyl. Dit is een sterk hechtende elastische kit die de ruiten en de afstandhouder bij elkaar houdt. Deze kit is UV-bestendig. De afdichtingskit bestaat uit polysulfide of polyurethaan en heeft als doel de ruit waterdampdicht te maken, maar is niet UV-bestendig en moet dus altijd goed beschermd worden tegen zoninstraling. De afstandhouder is gevuld met een droogmiddel (moleculairzeef of silicagel) die de waterdamp uit de spouw moet absorberen. Is dit droogmiddel verzadigd met vocht, dan is de ruit 'lek' en gaat hij aan de spouwzijde beslaan. De ruit kan nu niet meer gerepareerd worden en moet vervangen worden.

Lees meer

Folie voor OverlayGlas, technische Informatie.

Bij de fabricage van onze hoogwaardige folie wordt gebruik gemaakt van eersteklas polyester, een tussenliggend UV-filter, stabiele kleuren en een zeer goede kwaliteit lijm. 
 
Onze folie blijft gegarandeerd kleurecht voor een lange periode, verkruimelt nooit en de verschillende lagen waaruit de folie is opgebouwd zal ook nooit loslaten in de loop der tijd. De fabrikant staat garant voor deze claim.
 

Lees meer

OverlayGlas: een handleiding.

1. Intro OverlayGlas:

 
Naast het traditionele glas in lood, zoals we dat allemaal wel kennen wordt er tegenwoordig veelvuldig overgegaan tot het zogenaamde overlayglas system, of wel het OverlayGlas. In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië wordt het al breed ingezet en erg gewaardeerd. 
 
Het OverlayGlas ziet er uit als het traditionele glas in lood. Het is echter niet meer gemaakt van losse stukjes glas, welke bij elkaar gehouden worden door (evt. met ijzer verstevigde) loodprofielen. Men gebruikt standaard float glas en brengt daar folie op aan. Deze folie heeft het aanzicht van glas. Boven op deze folie en eventueel aan de andere zijde van het float glas wordt loodband aangebracht. Deze loodband is er in verschillende breedten en kleuren, en is bijvoorbeeld ook in messing-look verkrijgbaar.

Lees meer