Koptekst Glastastisch

Frequently Asked Questions.

Acryl

Wat is acryl? Perspex en Plexiglas zijn merknamen voor hetzelfde materiaal. Deze merknamen zijn wél algemeen bekend.
  De acryl-plaat is voorzien van een soort plastic. Waarom is dat en wat moet ik er mee? Het plastic is een beschermfolie om krasjes op het acryl te voorkomen. Voordat je met het aanbrengen van de folie begint moet je natuurlijk eerst aan één zijde de beschermfolie verwijderen. Eén zijde heeft vaak een gekleurde beschermfolie, verwijder deze indien aanwezig. Aan de andere zijde de beschermfolie pas verwijderen als je het loodband daar gaat aanbrengen.
  Ik wil mijn werkstuk ophangen. Hoe kan ik er gaatjes in boren? Gaatjes boren doe je altijd aan de foliezijde. Doe dit boren met een scherp boortjes op een langzame snelheid. Laat het boortje zijn werk doen. Er ontstaan fijne krullen acryl als je het goed doet!
  Kan ik acryl makkelijk bewerken?

In principe kun je met acryl bijna alles. Boren, zagen, frezen, schuren: het kan allemaal. Het allerbelangrijkste dat je in het achterhoofd moet houden met elke bewerking van acryl:

  • Laat het gereedschap het werk doen,
  • Gebruik scherp gereedschap,
  • Oefen geen druk uit.

Voor meer informatie over het bewerken van acryl kunt u de special Werken Met Acryl lezen.

Folie

Met welke zijde plaats of hang ik mijn werkstuk voor een raam? Je plaatst een OverlayGlas-werkstuk altijd met de lijmzijde naar het zonlicht toe. Aan de lijmzijde van de folie bevindt zich ook het zogenaamde UV-filter. Dit filter zorgt ervoor dat de kleurechtheid van de folie wordt gewaarborgd. Extra informatie m.b.t. de opbouw van de polyester folie vindt u in de special info folie.
  Is de folie alleen voor binnengebruik of kan men de folie ook buiten toepassen? Het OverlayGlas is zeer geschikt om zowel binnen als buiten gebruikt te worden. Belangrijk is om de folie, maar vooral het loodband, correct aan te brengen. Een levensduur van 25 jaar is gegarandeerd bij een juiste toepassing.
  Ik heb folie besteld met precies eenzelfde bestelcode, maar de folie ziet er toch totaal anders uit. Vaak komt dit doordat de fabrikant een nieuwe productiemethode heeft toegepast. Allemaal om de kwaliteit van de folie nog beter te maken. Door dit soort veranderingen ziet er eenzelfde folie op een backing er wel eens anders uit. Zo is bekend dat gele folie van Decraled er in de nieuwe kwaliteit wat "groenig" uitziet. Als de folie echter aangebracht wordt naast eenzelfde folie uit de "oude" productie op een plaatje glas of acryl ziet u geen enkel vershil tussen beide versies.

Loodband

Ik heb vreemd 6mm loodband, wat is er mis? Het is eigenlijk 3mm loodband, maar met z’n tweeën naast elkaar opgerold. Je kunt het van elkaar lostrekken en gebruiken.
  In mijn pakket zitten twee of meer breedtes loodband. Is dit met opzet gedaan? Doorgaans is het smallere loodband bedoeld om aan te brengen op het figuur of patroon zelf. Het bredere loodband wordt doorgaans gebruikt om een kader om het werkstuk aan te brengen.
  Hoe werk ik mijn werkstuk netjes af? Met het brede loodband kan men een kader aanbrengen aan beide zijden van het werkstuk. Dit is alleen voor het zicht. De zijkant (kopse kant) van het werkstuk blijft onbehandeld
  Normaal gesproken moeten alle lood-uiteinden onder ander loodband zitten. Maar bij het aanbrengen van een kader kan dat toch niet? Dat klopt. Alleen voor het aanbrengen van het kader maken we een uitzondering op deze regel, het kan namelijk echt niet anders. Als men een kader gebruikt, dan wordt het werkstuk doorgaans binnen geplaatst. Het overlappen van loodband geeft dan geen enkel probleem. Zelfs buiten heeft het vaak geen consequenties, maar helemaal 100% zeker is het niet. Alleen als het loodband in de buitensituatie perfect is aangebracht zal het gegarandeerd blijven zitten.

Overig

Waar kan ik info vinden over OverlayGlas?

Dat kan:

Afdrukken E-mailadres